News

Aktualne novice za podjetnike

Potrjeni noveli zakonov o delovnih razmerjih in o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju spreminjata obdobje nadomestila za bolniško odsotnost. Od 1. marca 2022 bo tako delodajalec kril nadomestilo za 20 dni bolniške odsotnosti zaposlenih. (prej 30 dni)   Enako bo veljalo tudi za samostojne podjetnike, ki zdaj niso upravičeni do nadomestila za bolniško odsotnost s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Pomoč za nakup hitrih testov v februarju znaša 30 EUR na zaposlenega. Pomoč lahko koristijo delodajalci za tiste zaposlene, ki se morajo testirati na dan oddaje izjave.  Izjavo za februar bo moral delodajalec predložiti preko portala eDavki, najkasneje do 15. marca 2022.
Podaljšuje se ukrep delno povrnjenega izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka za samozaposlene osebe, družbenike in kmete, če ne morejo organizirati dela od doma.
Ukrep delno povrnjenega dohodka se podaljša do 28. 2. 2022.

Za delo s polnim delovnim časom opravljeno po 1. 1. 2022 morajo delodajalci upoštevati novo minimalno plačo za leto 2022, ki znaša 1.074,43 EUR bruto oz. 749,65 eur neto za leto 2022, če pri delodajalcu dela poln delovni čas. V primeru krajšega delovnega časa od polnega delavcu pripada najmanj sorazmerni del minimalne plače.

V Uradnem Listu bo objavljena tudi Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del, ki je vezana na višino minimalne plače. Najnižja bruto urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del dijakov in študentov bo po dnevu objave v Uradnem listu Republike Slovenije znašala 6,17 EUR (prej 5,89 eur)